Η Ελένη Π. Λάμπρου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1991. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από όπου και αποφοίτησε το 2014. Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην εκπαίδευση (MA in Education) με εξειδίκευση τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες (Special Educational Needs and Disabilities) στο Πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην Ειδική αγωγή και εκπαίδευση, ενώ τελευταία, το ερευνητικό της ενδιαφέρον κινείται γύρω από την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Συνεχίζει την επιμόρφωση της πάνω στο αντικείμενο μέσα από τη συμμετοχή της σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας και συνεργό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών (Π.Ε.Ε.Π.).Μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.
Θεογνωσία Σολδάτου
Η Θεογνωσία Σολδάτου είναι απόφοιτη Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μετεκπαίδευση στη Συμβουλευτική του Sheffield University. Ειδικεύτηκε στην Ειδική Αγωγή μέσω του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα και ολοκληρώνει το δεύτερο μεταπτυχιακό της επίσης στην Ειδική Αγωγή Εκπαίδευση και Αποκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η πολυετής της εμπειρία στο σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την έκανε ειδική σε θέματα που αφορούν παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και πολύ ικανή στη διαχείριση ομάδων. Επίσης, διαθέτει γνώσεις παιγνιοθεραπείας τις οποίες εφαρμόζει σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο για παιδιά και ενήλικες καθότι σε κέντρο λογοθεραπείας και εργοθεραπείας με το οποίο συνεργάζεται. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων ως καθηγήτρια του Mediterranean College Θεσσαλονίκης.
Μαργαρίτα Σαραντοπούλου
H Μαργαρίτα Σαραντοπούλου είναι κάτοχος πτυχίου στις Θεωρίες της Οπτικής (University of East London, Μεγάλη Βρετανία) και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διαχείριση και Οργάνωση Πολιτιστικών Οργανισμών (London Metropolitan University, Μεγάλη Βρετανία). Το 2014, αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Εκπαίδευση και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ξεκίνησε την εργασιακή της διαδρομή το 2004, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Από τότε έως και σήμερα εργάζεται ως παιδαγωγός δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης σε μουσεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ παράλληλα έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη Προγράμματος Δημιουργικού Εργαστηρίου αλλά και ως εισηγήτρια σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζει σε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της Εικαστικής Αγωγής που ενισχύει και ενεργοποιεί όλες τις έμφυτες ικανότητες των παιδιών όπως η κριτική σκέψη και η παρατηρητικότητα. Διαδικασία που αποτελεί ισχυρό εργαλείο αφού μέσα από τη βιωματική μάθηση, τα παιδιά από παθητικοί ακροατές μετατρέπονται σε κριτές της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Βασικός στόχος των παιδαγωγικών της προγραμμάτων είναι η ενδυνάμωση της παιδικής έκφρασης, της καλλιτεχνικής αναζήτησης και της κατανόηση του κοινωνικού ρόλου της τέχνης με σκοπό τα παιδιά να μάθουν να ερμηνεύουν και να αναλύουν εικόνες του ευρύτερου περιβάλλοντός τους καθώς και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο στην πολυδιάστατη μορφή του.
Δρ. Ναυσικά Αντωνιάδου
Η Δρ. Ναυσικά Αντωνιάδου ολοκλήρωσε το 2007 τις σπουδές της στο Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), ενώ το 2010 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης της από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) στην κατεύθυνση Σχολική Παιδαγωγική και διαφορετικότητα στην Εκπαίδευση (Διαπολιτισμική Αγωγή, Ειδική Αγωγή). Την ίδια χρονιά έγινε δεκτή ως υποψήφια διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2016. Έχει λάβει υποτροφίες από την Αμερικάνικη Εταιρία Εκπαιδευτικής Έρευνας και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Όσον αφορά το ερευνητικό της έργο, έχει συμμετάσχει με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε πλήθος εθνικών και διεθνών συνεδρίων στο χώρο της Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας, έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη του κυβερνο-εκφοβισμού και παραδοσιακού εκφοβισμού σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους, ενώ έχει κληθεί ως ομιλήτρια σε ενημερώσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τον εκφοβισμό. Από το 2010υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με την ειδικότητα της Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής (Ειδικό Νηπιαγωγείο, Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου, Παράλληλη στήριξη).
Χριστίνα Καλαϊτζή, PhD c.
Η Χριστίνα Καλαϊτζή είναι ερευνήτρια στις επιστήμες της αγωγής και παιδαγωγός προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας μια σειρά καταρτίσεων σε θέματα προσχολικής αγωγής, αισθητικής παιδείας, παιδικής λογοτεχνίας και πρακτικής άσκησης σε κρατικές δομές και σχολεία της Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλική και Αμερικάνικη Παιδική Λογοτεχνία στο University of Reading της Αγγλίας και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., ερευνώντας ζητήματα και καινοτόμες εφαρμογές φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής στην εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω σε θέματα παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα ως νηπιαγωγός. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Α.Π.Θ και στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Επιπλέον, εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει στο πρόγραμμα δια βίου μάθησης «Δημιουργική Γραφή» του Α.Π.Θ. Έχει διδάξει παιδική λογοτεχνία, μυθοπλασία παιδικής μικροαφήγησης και δημιουργική γραφή σε ιδιωτικά κέντρα σεμιναρίων και μη κυβερνητικές οργανώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ως εκπαιδεύτρια δημιουργικής γραφής. Έχει εκδώσει παιδική λογοτεχνία και έχει δημοσιεύσει αφηγήματα μικρής φόρμας σε λογοτεχνικά περιοδικά. Γράφει θεατρικά έργα για σχολικές παραστάσεις και ασχολείται με πειραματικό animation μικρού μήκους. Από τον Αύγουστο του 2016 είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη των προγραμμάτων της Σχολής Εκπαίδευσης του Mediterranean College στη Θεσσαλονίκη.
Αλεξία Barrable
Η Αλεξία Barrable είναι παιδαγωγός με δέκα χρόνια διδακτική εμπειρία στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Αφού έλαβε το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνέχισε με μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Με ειδικότητα στην προσχολική αγωγή, έχει διδάξει σε όλο το ηλικιακό εύρος. Τα τελευταία έξι χρόνια ήταν υπεύθυνη σχεδιασμού προγράμματος του δημοτικού στο Βρετανικό σχολείο Campion, ενώ είχε και την ευθύνη για την επιμόρφωση δασκάλων σε θέματα ύλης. Έχει διδάξει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου το Dundee στην Αθήνα. Η Αλεξία είναι συγγραφέας δύο βιβλιών για γονείς και εκπαιδευτικούς: Growing Up Happy: Ten proven ways to increase your child’s happiness and well-being, και Growing Up Wild: 30 great ways to get your kids outdoors, απο τον Βρετανικό εκδοτικό οίκο Little, Brown.
Δρ. Αγγελική Τριανταφυλλάκη
H Δρ Αγγελική Τριανταφυλλάκη είναι Programme Leader του MA Education στο Mediterranean College. Κατέχει Διδακτορικό (PhD) στην Εκπαιδευτική Έρευνα και Μεταπτυχιακό (MPhil) στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το University of Cambridge, Faculty of Education. To 2001 αποφοιτά από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ειδικεύεται στην Εκπαιδευτική Θεωρία και Πράξη, ενώ ολοκληρώνει ένα ευρύ φάσμα σεμιναρίων σχετικά με την παιδική ψυχολογία, την οικογενειακή υγεία, καθώς και την ειδική εκπαίδευση, πραγματοποιώντας πρακτικές σε δομές ειδικής αγωγής στην Αθήνα. Διδάσκει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών μαθήματα Μεθοδολογίας Έρευνας, Ψυχολογίας και Διδακτικής. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει βραβευτεί από το ΙΚΥ και την British Academy για μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα την επαγγελματική ανάπτυξη καθηγητών, την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη δημιουργικότητα στη μάθηση και τη διδασκαλία και τις νέες τεχνολογίες, και την μάθηση και διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το έργο της έχει δημοσιευτεί σε πρόσφατη μονογραφία (Routledge, UK), σε συλλογικούς τόμους και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Κωνσταντίνα Τσιγκρέλη
H Κωνσταντίνα Τσιγκρέλη είναι κάτοχος BA στις Ξένες Γλώσσες (University of Westminster), μεταπτυχιακού τίτλου στη Διπλωματία (University of Westminster) και μεταπτυχιακού τίτλου στα Παιδαγωγικά PGCE (London Metropolitan University). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Αγγλία στο γνωστικό αντικείμενο της Συμπεριλαμβάνουσας Εκπαίδευσης (Inclusive Education), της υποστήριξης της μάθησης των παιδιών τα πρώτα χρόνια (Supporting children’s learning in the early years) και δουλεύοντας με τα παιδιά τα πρώτα χρόνια (Working with children in the early years). Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την προστασία των παιδιών, για το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αγγλίας, για τη χρήση του διαδραστικού πίνακα, για πρώτες βοήθειες και για την γυμναστική εγκεφάλου. Έχει μεγάλη εμπειρία διδασκαλίας σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στο Λονδίνο, ιδιωτικά ξενόγλωσσα νηπιαγωγεία και σχολεία στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών στην Αγγλία. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Ευφροσύνη Φιωτάκη, PhD c.
Η Ευφροσύνη Φιωτάκη είναι εκπαιδευτικός στον τομέα των Εικαστικών και στην Ιστορία της Τέχνης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (υπότροφος I.K.Y). Παράλληλα, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάζεται στην Εκπαίδευση από το 2006 με κύρια αντικείμενα διδασκαλίας τα Εικαστικά και την Ιστορία της Τέχνης. Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η Τέχνη του 16ου και 17ου αιώνα, η διδασκαλία των Εικαστικών σε ενήλικες και η πρόσληψη της τέχνης από παιδιά όλων των ηλικιών. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Δρ. Ελένη Χελιώτη
Η Δρ. Ελένη Χελιώτη είναι απόφοιτη του Μεταφραστικού Τμήματος (Γαλλικά-Αγγλικά), και του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οττάβας, Καναδά. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχικού τίτλου στη Λογοτεχνία και τον Μοντερνισμό από το University of Salford, και διδακτορικού τίτλου στην Αγγλική Λογοτεχνία, με εξειδίκευση στην σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, από το University of Birmingham, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της καριέρας εργάστηκε κυρίως ως καθηγήτρια και μεταφράστρια. Έχει διδάξει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά σε παιδιά και ενήλικες, όπως επίσης και μαθήματα λογοτεχνίας και συγγραφής δοκιμίων σε προπτυχιακό επίπεδο. Έχει πάρει μέρος και παρουσιάσει εργασίες σε συνέδρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει γράψει και δημοσιεύσει διηγήματα σε διεθνή λογοτεχνικά περιοδικά, και αυτή την περίοδο εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Αγγλικών.
Δρ. Ειρήνη Μανωλά
Η Δρ. Ειρήνη Μανωλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Msc) στο Universitat Potsdam στη Γερμανία. Είναι κάτοχος Ph.D στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Newcastle University στη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της δίδαξε Στατιστική και μεθοδολογία έρευνας σε πρωτοετείς φοιτητές του πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια (Research Assistant) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Από το 2010 εργάζεται ως επιστημονική υπεύθυνη σε ιδιωτικό κέντρο για παιδιά με αυτισμό. Κύριο ερευνητικό της ενδιαφέρον είναι οι γνωστικές λειτουργίες στις αναπτυξιακές διαταραχές.
Μαρία Μπαρούνη, PhD c.
Η Μαρία Μπαρούνη έχει εξειδικευτεί στη Γλωσσολογία και την Εκπαιδευτική Πολιτική. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με εξειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κατόπιν, πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους των σπουδών της, επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου πραγματοποίησε την έρευνά της. Το ενδιαφέρον της για τη γλώσσα και την εκπαίδευση την οδήγησαν στο δεύτερο μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίηκηση της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Βόλου. Εξειδικεύτηκε στην Εκπαιδευτική πολιτική και, συγκεκριμένα, στην επίδραση της Διακήρυξης της Μπολόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόσφατα, κατέθεσε τη διατριβή της στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της διατριβής της, επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο της Βιέννης και της Στουτγγάρδης για έρευνα και παρακολούθησε θερινά μαθήματα στη Βοστόνη (από το Harvard και το MIT), στην Αγία Πετρούπολη ( από το NYU και το University of Saint Petersburg) και στην Τσεχία (Egg summer school). Έχει λάβει υποτροφίες σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της. Τέλος, έχει διδάξει στο Metropolitan College και στο Πανεπιστήμιο της Ρόδου (ως προσκεκλημένη ομιλήτρια). Επί του παρόντος, διδάσκει στο Mediterranean College στο ΜΑ Education.
Γεωργία Κιζιρίδου
Η Γεωργία Κιζιρίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Εξελικτική – Σχολική Ψυχολογία του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Από το 2007 διατηρεί διεπιστημονικό πολυδύναμο κέντρο Αντιμετώπισης Διαταραχών Λόγου, Ομιλίας, Φωνής και Μαθησιακών Δυσκολιών. Από το 2009 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Μεσογειακό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης μαθήματα σχετικά με την Ειδική Αγωγή και τη Λογοθεραπεία. Το 2010 συνιδρύει την εταιρίας εκπόνησης και πώλησης ειδικών εκπαιδευτικών υλικών Play learning, η οποία απευθύνεται κατά βάση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και θεραπευτές που σχετίζονται με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Από το 2011 συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα που αφορούν το mentoring, είτε ως μέντορας, είτε ως ωφελούμενη. Είναι υπεύθυνη σε διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα με έμφαση στη διαπολιτισμικότητα. Από τον Οκτώβρη του 2012 υπηρετεί ως Σχολική Ψυχολόγος σε δημόσια σχολεία. Από τον Οκτώβριο του 2013, διδάσκει στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, δίνοντας διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας σχετικά με τη διαχείριση του άγχους , τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις κρίσεις πανικού. Τέλος, διδάσκει σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων σε συνεργασία με διάφορα ΚΕΚ ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι μέλος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και της Ένωσης Σχολικών Ψυχολόγων Ελλάδας, της Επιστημονικής Εταιρίας μελέτης για τη ΔΕΠ-Υ και της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών.
Ανδρέας Γκαράνης
Ο Ανδρέας Γκαράνης είναι κάτοχος Πτυχίου του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής με ειδίκευση στην Παιδαγωγική και Μεταπτυχιακού στη Σχολική Παιδαγωγική με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος ειδικής αγωγής σε κέντρα ειδικής αγωγής, σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και τμήματα ένταξης του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, ως εκπαιδευτής ενηλίκων εργάστηκε στη ΝΕΛΕ Θεσσαλονίκης και σε δημόσια ΙΕΚ σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενο της ειδικής αγωγής. Διετέλεσε μέλος της επιστημονικής ομάδας ψυχοκοινωνικής στήριξης αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε ερευνητικά προγράμματα του τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Η ερευνητική δράση και οι δημοσιεύσεις του εστιάζονται σε θέματα ειδικής αγωγής και συγκεκριμένα στις προσαρμογές της διδακτικής μεθοδολογίας για αποτελεσματικότερη διδακτική στήριξη και κοινωνική ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στο σχολείο και την κοινωνία.
Ελένη Σιαφλιάκη
H Ελένη Σιαφλιάκη είναι Εργασιακή/ Επιχειρησιακή Ψυχολόγος (BSc Lincoln, MSc Surrey). Έχει εξειδικευτεί στην ψυχομετρία (Μετρήσεις Προσωπικότητας και Ικανοτήτων) κατέχοντας τους τίτλους Level A & B in Occupational Testing. Kατέχει επίσης τον τίτλο του «Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών», είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εισηγητών ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ για προγράμματα Επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων, και έχει εξειδικευτεί στο Μiddle Management από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Είναι μέλος του Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του Συλλόγου Εργασιακών Ψυχολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (Βritish Psychological Society & Division of Occupational Psychology). Έχει εργασθεί ως οργανώτρια assessment centers, σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού με κύριες αρμοδιότητες την επιλογή προσωπικού, τη συμβουλευτική εργαζομένων, το εργασιακό στρες και την ικανοποίηση με την εργασία. Έχει διενεργήσει μελέτες που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία, το στρες και την εργασιακή δέσμευση και έχει κάνει εισηγήσεις μεθοδολογίας έρευνας και συνέντευξης επιλογής προσωπικού σε σχολεία, κολλέγια και παρουσιάσεις σε τοπικές τηλεοπτικές εκπομπές. Διαθέτει πάνω από 12 χρόνια εμπειρίας ως στέλεχος Ανθρώπινου Δυναμικού σε διεθνείς εταιρίες. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα σε τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ως επιχειρησιακή εκπαιδεύτρια εργαζομένων και recruiter.
Γεωργία Παπατσιακμάκη Κωφίδου
Η Γεωργία Παπατσιακμάκη Κωφίδου είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) στην κατεύθυνση «Εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην «Ανθρώπινη Απόδοση & Υγεία» στην κατεύθυνση «Φυσική Δραστηριότητα για Ειδικούς Πληθυσμούς» (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Είναι επίσης πιστοποιημένη Εκπαιδευτικός Ενηλίκων και μη Τυποποιημένης Διά Βίου Μάθησης και Εκπαιδευτικός ατόμων με οπτικές αναπηρίες με τη χρήση του συστήματος ανάγνωσης & γραφής Braille. Εργάζεται σε δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης για τα τελευταία 14 έτη σε δομές ειδικής αγωγής (Τμήματα Ένταξης, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Παράλληλη Στήριξη). Παράλληλα, εργάζεται σε δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ΙΕΚ / Κολέγια) διδάσκοντας μαθήματα σχετικά με την εκπαίδευση και ημερήσια φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας με ή χωρίς αναπηρίες / μαθησιακές δυσκολίες. Έχει παρουσιάσει διάφορες εισηγήσεις / ανακοινώσεις σε συνέδρια / ημερίδες παιδαγωγικού ενδιαφέροντος και έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για διάφορα θέματα που συνδέονται με την ειδική αγωγή.
Δρ. Δήμητρα Κατσαρού
Η Δρ. Δήμητρα Β. Κατσαρού σπούδασε Φιλολογία στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων (MSc Ψυχολογία στην Άσκηση, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Med Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, MA Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) και Διδακτορικού Διπλώματος Ειδίκευσης «Ανάπτυξη του Λόγου και Γλωσσικές Δεξιότητες των παιδιών με Σύνδρομο Down» του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και διδασκόντων Κολλεγίων. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος ειδικής αγωγής σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει αναπτύξει διαφοροποιημένο υλικό για άτομα με νοητική καθυστέρηση. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Αυτή τη στιγμή εκπονεί τη μεταδιδακτορική της έρευνα με συγχρηματοδότηση έξι πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά) καθώς και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Γράφει και διαβάζει σε Σύστημα Braille. Εκτός των επιστημονικών δημοσιεύσεων και των παρουσιάσεων σε συνέδρια έχει γράψει έντεκα παιδικά παραμύθια και τρία θεατρικά. Εργάζεται ως συμβασιούχος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ειδική αγωγή των παιδιών με Νοητική Καθυστέρηση, στη νευρογλωσσολογία, στις γνωστικές διεργασίες, στον αυτισμό, στην εκπαίδευση ενηλίκων, στην ανάπτυξη του λόγου και στα γενετικά σύνδρομα.
Δρ. Σοφία Χαρίτου
Η Σοφία Χαρίτου είναι κάτοχος πτυχίου του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (Πανεπιστήμιο Αθηνών), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ειδική Αγωγή από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην κατεύθυνση της Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της ατομικής παρέμβασης σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (νοητικές αναπηρίες, αυτισμό, δυσλεξία κ.α.). Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/ Αναπτυξιακών και Κινητικών Διαταραχών. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την μαθησιακή και κινητική αξιολόγηση ειδικών πληθυσμών, στην αξιολόγηση δομών ειδικής αγωγής, στην κινητική ανάπτυξη βρεφών και παιδιών για ανίχνευση κινητικών διαταραχών. Έχει υπάρξει επιμορφώτρια ενηλίκων και εκπαιδευτικών σε θέματα ειδικής αγωγής. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γνωστική και κινητική ανάπτυξη, ανίχνευση κινητικών διαταραχών σε βρέφη, αναπτυξιακές διαταραχές (νοητικές αναπηρίες, διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, αναπτυξιακή διαταραχή του κινητικού συντονισμού, σύνδρομο υπερκινητικότητας και διάσπασης προσοχής, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες).
Βαρβάρα Ρόζου, PhD c.
Η Βαρβάρα (Βάνα) Ρόζου είναι κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ. Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Εκπαίδευση, στην Ηθική Φιλοσοφία και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια στην Επαγγελματική Συμβουλευτική (Κ.Ε.Α.Ε.Σ.), του Τομέα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δουλέψει σε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη για μέλη και οικογένειες παιδιών με αναπηρία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά και επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: εξελικτική ψυχολογία, γνωστική ψυχολογία, διαπολιτισμική εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, περιβαλλοντική ηθική, βιοηθική, εργασιακή ηθική.
Δρ. Θεανώ Κουτσουπίδου
Η Δρ. Θεανώ Κουτσουπίδου είναι Επικεφαλής της Σχολής Εκπαίδευσης του Mediterranean College . Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει διδάξει σε διάφορα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου- σε προγράμματα προσχολικής και ειδικής αγωγής ΙΕΚ και Κολλεγίων, καθώς και σε κέντρα προσχολικής αγωγής. Είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Surrey, κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Μάθηση και Διδασκαλία στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (Πανεπιστήμιο Surrey) και πρωτεύσασα απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αυτή την περίοδο εκπονεί έρευνα με θέμα το μουσικό παιχνίδι, με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Froebel Trust της Μ. Βρετανίας. Για το ερευνητικό της έργο έχει βραβευτεί από την European Society of the Cognitive Sciences of Music (Young Researcher Award 2006), από την Society for Education, Music and Psychology Research (2012) και από το Υπουργείο Παιδείας (2012). Είναι πιστοποιημένο μέλος (Fellow) της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Μ. Βρετανίας, πρώην μέλος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής του Arts Education Policy Review και κριτής άρθρων σε διεθνείς εκδόσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην προσχολική αγωγή, στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών και στη δημιουργική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Δημήτριος Κόγκας
Ο Δημήτριος Κόγκας είναι κάτοχος ΒΑ και ΜΑ στην κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Essex. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην οργανωσιακή θεωρία, καταναλωτική συμπεριφορά, εργασιακές σχέσεις, κουλτούρα, ηγεσία και εκπαίδευση. Έχει γράψει βιβλίο πάνω στην Οργανωσιακή Θεωρία και τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και αυτή την περίοδο γράφει βιβλία πάνω στην καταναλωτική συμπεριφορά και την κοινωνιολογία. Ο Δημήτριος Κόγκας είναι υπεύθυνος των προπτυχιακών προγραμμάτων της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Κολεγίου Mediterranean, Αθήνα, Ελλάδα και διδάσκει Ανάπτυξη Προσωπικής Ηγεσίας, Κατανόηση Ανθρώπων στις Οργανώσεις, Ηθική και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Καταναλωτική Συμπεριφορά και Διεθνή Επιχειρηματικότητα. Επίσης διδάσκει Ποιότητα, Ηγεσία και Διοίκηση στο πρόγραμμα MA Education Leadership and Management.
Ναταλία Ζέτου
Η Ναταλία Ζέτου είναι κάτοχος Πτυχίου Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Πανεπιστήμιο Πατρών), και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στα Αναλυτικά Προγράμματα Εκπαίδευσης και στην Αξιολόγηση (MA in Curriculum, Pedagogy and Assessment) από το Institute of Education (University of London). Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια κατάρτισης σε σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες (Reggio Emilia Approach, High Scope Approach, Project Approach) στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι μέλος της NAEYC στις H.Π.Α (National Association of Early Years Children). Παράλληλα, έχει επιμορφωθεί με ετήσιο σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ) σε θέματα Ειδικής Αγωγής: Μαθησιακές Δυσκολίες-Δυσλεξία. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως νηπιαγωγός και υπεύθυνη σχεδιασμού παιδαγωγικού προγράμματος σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων στον χώρο της προσχολικής αγωγής, ενώ παράλληλα δημιούργησε με μια ομάδα συνεργατών μία σειρά σεμιναρίων για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας σχετικά με τη θετική διαπαιδαγώγηση (Happy Parents = Happy Kids). Πρόσφατα κυκλοφόρησε δύο βιβλία προγραφικών δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τίτλο «Παρέα με ένα μολύβι», από τις εκδόσεις Πατάκη, ενώ σχεδίασε και επιμελήθηκε το παιδαγωγικό υλικό για τη μαστίχα Χίου (Το κουτί της μαστίχας).